Een zool is nooit zomaar een zool, vaak wordt er aan zolen gedacht als men klachten heeft in de voet, de voet is immers de basis voor het functioneren van het lichaam op de fiets. Een zool kan dienen om uw voetproblemen tijdens het fietsen op te lossen, maar men kan ook een zool kiezen om de prestatie te verbeteren.
In deze blog gaan we het hebben over de:
Om de werking van zolen beter te kunnen begrijpen moeten we eerst wat meer weten over de voet. De menselijke voet en enkel is een ingewikkelde samenstelling van 26 botjes , 33 gewrichten en meer dan 100 spieren, pezen en ligamenten. Daarbij komt nog dat de lengte van de botjes niet alleen per persoon maar ook nog eens per voet kunnen verschillen. Met als gevolg dat de gewrichtjes ook niet allemaal op dezelfde plaats/hoogte zitten. Hierdoor komt het vaak voor dat bijvoorbeeld een lengte voetmaat 41 de gewrichtjes op een andere positie liggen dan bij een andere voet. Vergelijk uw voeten maar eens met iemand anders die ook dezelfde voetmaat heeft, diegene heeft bijv. langere of kortere tenen, wat als gevolg heeft dat de gewrichtjes op een iets andere plaats zitten waardoor de zool dus ook iets verandert. Daarnaast hebben we nog de verschillende voettypes, holvoet, platvoet. Welke allemaal een andere ondersteuning nodig hebben.
Een goede ondersteunende zool is een zool die de hele voet ondersteund in zijn natuurlijke houding, vaak van een wat zachter materiaal zodat er geen drukplekken ontstaan. Deze zool is vooral comfortabel. Wanneer men deze zool bijvoorbeeld aanschaft voor een vermoeide voet kan deze zool prima zijn werk doen, en zitten vaak vele malen beter dan de oorspronkelijke zool van de schoen. Echter dient de standaard zool wel geschikt te zijn voor uw voettype en voor uw voetmaat. Wanneer er in een ondersteunende zool een aanpassing wordt gedaan bijvoorbeeld een verhoging of versteviging praten we niet meer over een ondersteunende zool maar een corrigerende zool
Een corrigerende zool zal zoals de naam al zegt de voet corrigeren, dit is bijvoorbeeld nodig bij een stekende pijn in de voorvoet, slapende voet, tintelingen enz. dit wordt veelal veroorzaakt door een zenuwbeklemming. Het is dan de bedoeling dat de vorm van de zool het gewricht zo gaan beïnvloeden dat de beklemming wordt opgeheven. Echter zitten er in de voet 33 gewrichten en is het een puzzel om erachter te komen welk gewricht de veroorzaker is van de pijn.
En wanneer de oorzaak is gevonden moet bepaald worden hoe dit probleem opgelost moet worden, tenslotte wil je niet de hele voet corrigeren maar alleen de oorzaak opheffen. Bij de meeste standaardzolen kiest men ervoor om een brede correctie toe te passen welke prima werkt. Echter dient de correctie dan wel op de juiste plaats te zitten, anders worden de gewrichten in de voet verkeerd belast en ontstaan daar na verloop van tijd weer andere problemen.
Het is daarom dat InsolePlus voor een aantal specifieke voetklachten een aantal standaard carbon zolen heeft ontwikkelt “InsolePlus In Controle Carbon” met een podologisch verantwoord voetbed, dit houd in dat er voor verschillende voetklachten ook verschillende carbon zolen zijn ontworpen en dat deze zolen per schoenmaat geleverd worden. Verder kan de bikefitter deze zolen door middel van verwarming +/- 80 gr een klein beetje aanpassen.
Ons parade paardje is de “InsolePlus Innovation Carbon” met een optimaal gepositioneerde carbonplaat en uitsparing voor het drukvrij leggen van de plantaire fascie. Door deze uitsparing in combinatie met het polster materiaal heeft met zelfs met een maximale druk een minimale belasting van de voet.
Door het dragen van deze inlegzool tijdens het fietsen blijft de voet totaal ontspannen en zorgen de zolen voor het betere overbrengen van de kracht op het pedaal en worden uw prestaties geoptimaliseerd.
De beste zooloplossing is echter de geheel op maat gemaakte carbon zool, welke niet alleen de gehele voet ondersteund (dus geen drukplekken), de voet stuurt (voor een optimale krachtsoverbrenging naar de pedalen) en op de juiste plek corrigeert en dan ook nog eens zo dun is dat hij in elke wielrenschoenen past.
Belangrijk bij het aanmeten van custom made corrigerende zolen is het podologisch onderzoek, men moet n.l eerst vaststellen wat de oorzaak van de klacht is. Dit onderzoek bestaat uit een functie onderzoek van de voeten, het maken van een afdruk in van de voet, een voetscan, voetdruk analyse en evt. aangevuld met een echo en afhankelijk van de klacht is het misschien nodig om even naar de rug te kijken. Aan de hand van deze gegevens wordt er een zoolplan gemaakt en wordt de zool voor u vervaardigd. Na een week kan deze zool opgehaald worden. De zool is dan nog niet afgedekt zodat eventuele correcties kunnen worden aangepast of toegevoegd.
Bij het afhalen van de zolen wordt u gevraagd om uw fietsschoenen, fietskleding en fiets mee te nemen zodat de zolen perfect in uw schoenen gemaakt kunnen worden en de zolen getest kunnen worden terwijl u fietst.
Want wil je de functie van de zool optimaal benutten dan moet er ook gekeken worden naar de afstelling van de schoenplaatjes, dit omdat afhankelijk van de correctie de positie op de fiets iets kan veranderen.
Het mag duidelijk zijn dat wij vele soorten/type wielrenzolen hebben, van thermo plastische zolen t/m geheel op maat gemaakte Carbon Fiber zolen van 16 gram per stuk.
Om u toch een indicatie te geven van de kosten:
De prijzen zij incl. het aanmeten van de zolen, wanneer er sprake is van complexe voet problemen moet een uitgebreid podologische onderzoek plaatsvinden. De kosten hiervan zijn € 65,00
Voor als onze op maat gemaakte zolen geld dat zij geheel of gedeeltelijk worden vergoed uit een aanvullende ziektekosten verzekering.
ma-t/m-vrij. 09:00-17:00u
06-10253463